top of page
Zoeken

Voorbij de beperkingen van leidinggevend coachen

Bijgewerkt op: 21 feb. 2023

Onlangs scrolde ik door de nieuwsbrief van ManagementSite en viel mijn oog op Coachend Leidinggeven. Deze vorm spreekt mij als coach en dialoog-fan erg aan. En tegelijk voelde ik een enorme tegenstrijdigheid. Want als coach ga ik naast mijn coachee staan en zijn we gelijkwaardig aan elkaar. Creëer ik een veilige omgeving. En zal ik een naaste persoon doorverwijzen naar een andere coach. Ook bij een dialoog zijn gelijkwaardigheid en veiligheid belangrijke aspecten.


Ik vraag me af of het voor de leidinggevende, die echt coachend wil werken, niet een grote worsteling is. Hoe beïnvloedt je hogere functie het coachen? En hoe ervaart de werkvloer het als de leidinggevende coacht? Voelt het gelijkwaardig, veilig en kom je echt tot de kern?

Maar los van dat. Zijn we niet toe aan een stap verder?

Want wie bepaalt nu echt het coachdoel? Hoe intrinsiek is de motivatie van de werknemer en zelfs van de coachende leidinggevende? En is het fijn voor een leidinggevende om zo alleen verantwoordelijk te zijn voor het gedrag van anderen?


Zou het niet fijn zijn wanneer we als team en organisatie voor elkaar zorgen en samen verantwoordelijk zijn? Waar een collega, ongeacht zijn functie, je helpt te ontdekken waardoor je op dat moment geïrriteerd bent, je terugtrekt of werk niet gedaan krijgt. Waar je echt samen projecten oppakt en gemotiveerd bent, omdat jouw input ertoe doet. Je ook kan horen wat de ander zegt, doordat je niet hoeft te vechten voor je standpunten en gewoon open kan luisteren. Vanuit hier kom je samen echt tot synergie en gedragen oplossingen.

Dit is waarom wij dialoogpleinen in organisaties stimuleren. Een intern dialoogplein. Een plek waar je fouten mag maken en ook echt kan leren met elkaar. Want de dialoog is helaas niet zo makkelijk als het klinkt, zeker wanneer het onderwerpen zijn die jou of je functie raken. Maar wanneer de intentie er is, kan je zeker tot een daadwerkelijke dialoogcultuur komen. En daarmee heb je alles in één. Coachend samenwerken, teambuilding, innovatie, inclusie, voorkomen van burn-out, de hele woordwolk...


Dat is best een hele bewering! Kan ik dat beweren?


Nee, helaas nog niet. We hebben zeker al veel ervaring opgedaan in organisaties en daar buiten. Maar een team echt langer begeleiden dan één project, de medewerkers echt trainen in dialogische vaardigheden en in het dialogisch begeleiden en opzetten van projecten, zodat ze er zelf intern en extern mee door kunnen gaan, daar wordt vaak niet naar gevraagd. Het acute probleem is voorbij en dan gaat het weer verder zoals men gewend is.


Ik zoek een middelgrote organisatie of een afdeling binnen een organisatie, die het avontuur wil aangaan. Zich voor een jaar wil verbinden, zodat er een goede basis gevormd kan worden. Waar medewerkers projecten en vergaderingen dialogisch gaan begeleiden en zo samen steeds vaardiger worden en er een echte dialoogcultuur kan ontstaan. Ik kijk er naar uit om een organisatie daarin te begeleiden en echt zelfvoorzienend te maken.


Weet jij, of werk jij in een organisatie die hier behoefte aan heeft?

Ik hoor het graag.


Twijfel je of is een jaar nog een te grote stap?

Kijk dan naar ons proefaanbod.37 weergaven

Comments


bottom of page